Zapisi o šarmu “Večitog grada“

Još je davno Le Korbizje, čuveni francuski arhitekta, ne želeći da uvredi Beograd, ali s namerom da kritikuje “tektonsko područje“ na kojem se sudaraju arhitektura prošlosti i budućnosti, rekao da je Beograd najružniji grad na najlepšem mestu na svetu. Ako razlučimo ovu njegovu misao, shvatićemo da je o Beogradu govorio isključivo sa stručne strane, i da je njegova preoštra kritika bila upućena upravo na arhitekturu grada. Ipak, mnogi se neće saglasiti sa Korbizjeom, jer da bi se beogradska arhitektura razumela, nije dovoljno samo pogledati zidine grada, već saživeti se sa svim epohama duboko urezbarenim u ulice, fasade i temelje u kojima gradski “manitu“ vekovima obitava. Ne bi se slučajno sintagma “večiti grad“ ustalila kao sinonim za prestonicu, da ne obuhvata i one odrednice koje Beograd čine “gradom – evolucijom”. Treba posebno obratiti pažnju i na Korbizjevu drugu premisu, a to je da je srpska prestonica smeštena na najlepšem mestu. I upravo tako, koji bi esteta mogao odoleti utisku kojim zrači ljubav između jedne od najvećih evropskih reka, velikog zavodnika Dunava i njegove omiljene ljubavnice Save. Izgleda da je Korbizje bar u jednom bio u pravu.

Lamenti velikih književnika

Već vekovima Beograd predstavlja neiscrpnu inspiraciju mnogim pesnicima i književnicima, slikarima, aforističarima, muzičarima… ma svima koji na svet gledaju kroz objektiv umetnosti.  O njemu je poetično govorio Despot Stefan Lazarević, a na temeljima te književnosti rasle su pohvale i žalopojke onih koji su u njega dolazili ili ga nehotice napuštali. A grad je ostajao stamen, stojički podnoseći ožiljke svačije intime, rezbareći crtice i svedočanstva svačijih ljubavi. I kao što jednom reče Ninus Nestorović, poznati aforističar iz Republike Srpske, niko do sada nije pitao Beograd šta želi da bude kad poraste. Njega su uvek tretirali kao neumiveno novorođenče, koje naivno širi ruke svakome ko ga blagonaklono pogleda ili mu se makar osmehne.  Momo Kapor ga je opisao, ne kao grad, već kao metaforu, a čuveni Borislav Pekić, koji je nedavno dobio i bistu, govorio je o njemu da je nebrojeno puta uništavan i uvek vaskrsavao. Zato treba pokojnom Le Korbizjeu nagovestiti, negde tamo, da je trebalo da ipak progleda kroz prste gradu koji uprkos ruiniranjima još uvek može dočekati u svoje okrilje i Džeka Nikolsona, i veličine poput Hičkoka. A plač Miloša Crnjanskog, možda i najbolje opisuje kako izgleda nostalgija kada usled kosmopolitskih lutanja osetite da možda više nikada nećete gaziti tim ulicama koje se neko usudio nazvati ružnim. “Lament nad Beogradom“, labudova pesma Crnjanskog, može se smatrati himnom raseljenih Beograđana.

Sajam knjiga – književni sabor

Ako se pitate kako se najbolje odužiti Beogradu i svima onima koji su u njemu proveli dane i noći, a prvenstveno noći, i useljavali ih u literaturu, treba imati na umu da se na Beogradskom sajmu svake godine organizuje veliki Sajam knjiga. Potražite povoljan smeštaj u Beogradu i pohrlite ka nekoj od hala u kojima uredno složeni i klasifikovani stoje svedoci koji su Beograd doživeli, doživljavali, preživljavali i odužili mu se rečima. Apartmani u širem i užem centru Beograda mogu se rezervisati unapred, pa ako planirate svoje prestoničko književno hodočašće, obezbedite sebi smeštaj. Spomenici i biste književnika, kafane i mesta gde su crpili inspiraciju i upoznavali muze od krvi i mesa, samo su deo onoga što možete videti u gradu koji krije nebrojene tajne. Beograd vas uvek dočekuje i ispraća sa osmehom. A na vama je odluka da li ćete mu se zaista dopasti. On vama, bez sumnje, hoće.

Leave a Comment