Varanje na ispitu – oprezno s tim

Mudar čovek bi verovatno pre ostao bez diplome nego da na ispitu prevari sebe. Ipak, nema onog ko makar na neki način nije malo iskrivio istinu kada su studentske muke u pitanju. Učenje je dakako na prvom mestu iz razloga sticanja životnog znanja. Institucionalno obrazovanje često nas goni da učimo stvari koje ne želimo ili se bavimo  nevažnim stvarima dok nam suština promiče. Jurnjava pred ispit nameće nam da učimo kampanjski i kratkoročno, a vrlo često oko sebe vidimo univerzitetsku nepravdu. Stoga se, mi, kao studenti, ujedinjujemo u sitnim prevarama sistema. Oni nešto pametniji, uče da varaju na pomalo pošten način, nadoknađujući kasnije sve propušteno znanje koje će u životu i te kako biti potrebno. Neki drugi, bez skrupula, odlučuju da varaju na svakom koraku. Mi vam predstavljamo nekolike načine kako se na ispitu varaju profesori, ali se ograđujemo od toga kakav rezultat ćete postići i šta će vam život zbog toga servirati. Nemoguće je, razume se, opisati sve načine kojih su se studenti i učenici dosećali da varaju na ispistu, ali ćemo neke najpopularnije pobrojati.

Maestri sa prirodnih nauka

Svugde gde se na pismenim ispitima koriste brojevi, i svi oni koji se bave računanjem, imaju izuzetno prednosti kada je skrivanje puškica u pitanju. Naime, na mnogim ispitima koji uključuju računske operacije dozvoljeni su kalkulatori. U našem govornom području poznatiji i kao digitroni, premda je digitron samo marka kalkulatora. I baš na kalkulatorima, ispisane puškice sa zadnje strane, učiniće da možda ispit položite lakše. Samo ako oči usresredite pod pravim uglom u odnosu na kalkulator, moći ćete da uočite simbole ispisane običnom olovkom. Možda vam upravo neka začkoljica na zadatku zavisi od podsetnika koji stoji na kalkulatoru. Profesori će teško moći da vas uhvate, ali je ovaj metod poprilično ograničen prostorom.

Graviranje noktima

Ho, dođavola, ko li se ovoga dosetio. Jeste li se ikada potpisali po prevrnutoj koži noktima. Razume se da je dobar manikir važan kao modni detalj. Nokti mogu pomoći i prilikom došaptavanja na ispitu. Ispisvanje tačnog odgovora nekome ko ga ne zna, može se obaviti pisanjem noktom po nekoj površini na kojoj se trag nokta vidi. Profesori su nemoćni jer ove tragove možete ukloniti kad god poželite.

Njeno veličanstvo – bubica

Novo doba nosi i nove načine varanja na ispitu. Pre decenije su se pojavile bubice kao mogućnost da se profesori nadmudre.  Bubice za polaganje ispita jedinstven su način da se moderne tehnologije upotrebe kao vetar u jedra. Bubice funkcionišu na veoma lak način, ali su se mudri profesori dosetili da na pojedine fakultete donesu i ometače. Naime, bubica nije ništa drugo do jedna mala slušalica u ušima, kakvu smo kao deca zamišljali. Bubica u uhu prekrije se kosom, a telefon od spolja (izvan amfiteatra ili učionice) aktivira neko ko je naoružan literaturom. Na početku ispita pošalju se sms-om pitanja, ili se mikrofonom usmerenim ka profesoru pitanja izdiktiraju onome ko je zadužen za dojavljanje. Od tada, pa nadalje, na vama je zadatak da pažljivo slušate i budete apsolutno skoncentrisani na glasove “u glavi” i glas profesora. Ta koordinacija često nesigurnima napravi problem, što ih katkad i košta dalje karijere na fakultetu. Stoga, mudro sa ovom spravicom, a pre toga se raspitajte da li su na fakultetu instalirani ometači ili detektori za ovu napravu. I ne zaboravite – Prevara može skupo da košta. Budite oprezni!

Leave a Comment