Šta je pisac hteo da kaže

Koliko puta vam se desilo da pokušavate da nekome nešto objasnite, a nekako kao da se ne razumete, ili se pak dopisujete, pa pokušavate da izinterpretirate poruku dok se pitate šta je pisac zapravo hteo da kaže?
Da li vam se nekada desilo da pokušavate da se nađete sa nekim, uporno dajući instrukcije, a ta osoba umesto levo, ode recimo desno?


Komunikacija, iako prirodna stvar, ume biti više nego često nategnuta i konfuzna. Nije lako ni uz neverbalnu komunikaciju koja čini više od 80% konteksta, a šta ćemo tek sa pisanim signalima.
Sve što želimo kao ljudska bića jeste da razumemo .
To je naša osnovna ljudska potreba, a opet, više nego često u tome ne uspevamo.
Ako je toliko teško razumeti se na maternjem jeziku, šta tek da očekujemo na globalnom nivou, koristeći strane jezike? Kada se susretnu različite kulture, oblikovane različitim navikama, kulturnim miljeima, pa i fizičkim sredinama, kako uspostaviti onaj idealni balans smisla i suštine?
Ne bave se mnogi time. Nije lako naučiti ni gramatiku, ni sintaksu, a onda tek doći do onih nivoa dubokog, zrelog razgovora, u kojem iznova upoznajemo sebe i u kojem spoznajemo apsolutno druge.
Mnogi se fokusiraju na suvu formu jezika, ali retko koja škola stranih jezika zaista poseduje nastavni kadar koji se razume u tanane niti kulturoloških izazova, kao i način na koji mi, kao pripadnici jednog sistema,možemo da se toliko razvijemo kao ličnosti, da spoznamo i usvojimo i druge sisteme.
Učenje jezika i komunikacije kao takve je jedan zaista istinski sveobuhvatan proces.
To je put koji vodi kroz ilustracije, preko samospoznaje, izazova kritičnosti i naučenih formi, razlika u idiomima, kroz poslovice i duh humora, dvosmislenost i bukvalnost, koji nas tera da usvajajući novi jezik, usvajamo i nove strane sebe.
Mi ne želimo samo da naučimo šta koja reč znači. Mi želimo da ostvarimo veze, privatne ili poslovne, sa svetom oko nas. Želimo da smo deo sveta. Da smo povezani, da naše ideje budu prihvaćene i shvaćene. Da stvaramo. Saka rečenica koju stvorimo je nova, svaka misao, svaki korak koji napravimo. Želimo da se izgradjujemo i da dostignemo sav svoj puni potencijal.
Bilo da nas put vodi levo ili desno, moramo znati gde je cilj i šta nas na tom cilju čeka. Moramo znati šta želimo i šta je naša lična potreba. Da li je to svetski priznata diploma, sertifikat nivoa znanja jezika, osvežavanje naučenog ili unapredjenje znanja, druženje sa ljudima sličnih interesovanja, poslovno unapredjenje, ljubav, izazov, ili samo dodatni hobi. Koja god naša motivacija bila, najvažnije je odlučiti i početi.
Iskoristiti letnje ubrzane kurseve, spremiti se za redovne tečajeve ili odabrati neki intenzivni kurs.
A onda poneti znanje zauvek i nositi čitav svet na dlanu.
Odluči i nauči.
Pričaj svoju priču.
Autor: M. G.

Leave a Comment