Sajam usluga socijalne zaštite u Nišu

Centar za podršku porodici „Putokaz“ predstavio se danas na Sajmu usluga socijalne zaštite, koji je održan u Domu vojske u Nišu. Pored usluga Centra za podršku porodici „Putokaz“,koji u Nišu postoji od 2014.godine, biće predstavljeni i ostali programi SOS Dečijih sela Srbija, koje ova organizacija, sa ciljem podrške deci i porodicama sprovodi na različitim lokacijama u Srbiji.

Sajam usluga socijalne zaštite u Nišu organizovalo je  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa ciljem umrežavanja javnih i privatnih ustanova socijalne zaštite i organizacija civilnog društva koje deluju u ovoj oblasti, razmene znanja, informacija i iskustava i informisanja građanja o pravima koja imaju u oblasti socijalne zaštite i uslugama koje su im dostupne.

Na ovom specifičnom regionalnom sajmu, koji se po drugi put održava u našoj zemlji, predstavilo se stotinak izlagača, javnih i privatnih ustanova iz sistema socijalne zaštite, ali i veliki broj nevladinih organizacija koje se bave ovom oblašću.

Pored sajamskog dela, organizovan je i stručni skup pod nazivom „Razvoj usluga u zajednici – zajednički put u budućnost“.

Centar za podršku porodici “Putokaz”, Niš, jedan od programa koji sprovode SOS Dečija sela Srbija,  usmeren  je na preventivni rad sa socijalno i ekonomski ugroženim porodicama, kako bi se izbeglo izdvajanje dece iz porodice i povećao kvalitet života i poštovanje dečijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi.  Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Leave a Comment