Relikvije iz prošlosti i dalje tu

Potpuno je neverovatno da pojedini predmeti, stvari, dokumenti ili živa bića i dalje postoje, a svedoci su Isusovog rođenja, Napoleonovih osvajanja ili sl. Zamislite da ste rođeni pre pet vekova i još uvek ste tu. E, tako bi mogli da se osećaju neki od ovih stvari sa liste koju ćemo pomenuti. Istorija je donela brojne promene, ali su određene stvari još uvek prisutne. Ćebad za piknike ili stoljnjake danas su primera radi zamenile mušeme koje je doneo dvadeseti vek. Električni vozovi zamenili su parne lokomotive, analogne fotografije sve više su zamenjene digitalnim. Ali, postoji lista starih stvari koja i te kako ima veze sa pomenutim. Pregledajmo je.

Gostoljubivost iz davnina

Kada već pominjemo mušeme i stolnjake, ne bi bilo loše da progovorimo koju i o najstarijim restoranima. Naime, restoran “Stiftskeller” je otvoren u Salcburgu još davne 803. Da, dobro ste pročitali, ne u devetnaestom već u devetom veku. Na samom njegovom početku. Šokiraćete se kada vam kažemo da se on i dan danas nalazi na istom mestu, a deo je manastira opatije Svetoga Petra. Veoma je popularan i 13 vekova kasnije.

Digitalne kamere imaju pretke

Pomislite samo da postoje fotografije iz devetnaestog veka koje se i danas čuvaju. Najstarija fotografija koja se očuvala do danas zabeležena je pre blizu dve stotine godina. Sačinio je Žozef Nisefor Nijeps, a snimljena je 1826. Ili 1827. godine. To je čuvena fotografija “Pogled sa prozora u Le Grasu”. Međutim, da nije uništio svoju prvu fotografiju koju je probao da iskopira, Nijeps bi držao još stariji rekord. 1822. Zabeležio je još stariju fotku.

Živa bića od pre Hrista

Ako ste se ponadali da je reč o čoveku ili životinje, nije. Odmah da vas razočaramo. No, kako su i drva živa bića, govorimo o jednom poprilično starom dasi – četinaru iz Kalifornije. Reč je o čekinjastom boru nađenom na Belim planinama. To je ujedno i najstarije drvo na planeti, a procenjena starost mu je čak 5.067 godina.

I još malo hrane

Ova priča i nije baš inspirativna za gladne stomake, jer najstarija hrana na svetu sigurno nije toliko ukusna. Kada su u Oksfordširu arheolozi pronašli nešto što je ličilo na ugalj, Engleska nije o tome brujala. Pošto je potom ustanovljeno da je reč o parčetu hleba starom 5.500 godina, Ginisova knjiga mogla je da se ponada novim informacijama. Da, verujte, takav hleb postoji. Mada ne liči baš na to što jeste.

Neegipatske mumije

Iako je prva asocijacija na mumije obavezno egipatska mumija, jedna od najstarijih nije iz Egipta. Mumije Činhoro pronađene su u Čileu, a reč je o balsamovanim telima starim više od 7 hiljada godina. Ljudi iz plemena Činhoro su pleme iz pustinje Atakame. Oni su svoje mrtve saplemenike mumificirali. Mumije su u proteklih nekoliko decenija počele da se pretvaraju u crnu želatinastu masu, kako neki mediji saopštavaju

Koliko god bili stari, dok čitamo ovaj tekst shvatamo svu prolaznost i kratkoću životnog veka. Poneke stvari su stotinama puta starije od nas a i dalje nisu otkrile najstarije tajne postojanja čoveka.

Leave a Comment