Mušema, otrkiće veka

Ko bi rekao da jedna tako prosta, hmm… naizgled prosta stvar, može da postane toliko značajna, da se njome služi čitava planeta. Da, govorimo o mušemi, koliko god to čudno zvučalo. Kada se pre mnogo decenija pojavila, mušema (oilcloth) napravila je pravu revoluciju. Napravljena od posebnih materijala koji do tada nisu viđeni i nisu ulivali preterano poverenja, vrlo brzo je stekla “ugled” među materijalima koji se svakodnevno koriste. Onda kada je ovaj materijal počeo da se koristi u onoj svakodnevnoj upotrebi koja se tiče i kuhinje, i izleta i dekoracije, mušema je počela da se proizvodi u najrazličitijim bojama, sa raznolikim printovima, inspirativna u svakom smislu. Zato je danas ovaj materijal, ali i predmeti sačinjeni od nje, kombinacija praktičnosti i estetike.

Upotrebna vrednost

Zapitamo se često koja je upotrebna vrednost nekog predmeta. Pitamo se tako, da li postoji neko biće, naprednije od nas, neka forma koju jedva dokučimo u svesti, da kaže koja je funkcija nas.  I kada bismo dobili slikovit odgovor na to da nešto ne mora da ima upotrebnu vrednost, ne bismo bili zadovoljni. Mi u svemu tražimo korist. Pa, da budemo iskreni, mušema je sigurno namenjena onima koji u svemu vide samo upotrebnu vrednost. Gledano iz perspective praktičnosti, mušema i te kako ima upotrebnu vrednost – VODOOTPORNA je. Ova dragocena vrednost čini je da može biti multifunkcionalna, pa se od nje izrađuju stolnjaci, torbe za plažu, prekrivači za stolice, kabanice…

Važnost dizajna

Neko bi rekao da je dizajn zanemarljiv, onda kada nešto ima funkciju. Pa, i nije baš tako. Zašto se onda satima “šunjamo” po tržnim centrima tražeći majicu ili farmerice, ako nam je samo do upotrebne vrednosti?

Mušeme dolaze u mnogim bojama i printovima. Printovi su ono što mušemi može da udahne dušu i učini je interesantnijom. DIzajnirana tako da su na njoj voćke, povrće, ili cveće, uglavnom se koristi u svrhu prekrivanja stolova u dvorištu. Ujednačene linije, nijansirani delovi mušeme i proste teksture koriste se i u kancelarijama, u trpezarijama i sl.

Lako prilagodljiva

Prilagodljivost mušeme je njena velika vrlina. Kupovanje na metar, u raznim širinama, bojama, različite debljine, ono je što je razlikuje od običnih stoljnjaka i prekrivača. Može se koristiti za izlete umesto stola, kao tenda. Mušemu poznajemo i kao providnu plastificiranu koja služi za plastenike. Efekat koja ona daje plastenicima je podizanje toplote ali i zaštita od padavina i mraza. Kao što vidimo, mušema nije samo jednolična površina koja ničemu ne služi. Iako zvuči smešno, njena funkcija je mnogo, mnogo veća, od onog prvog utiska koji ponekad izaziva i podsmeh kada o njoj govorimo. Značaj mušeme  je veliki, a ovim tekstom samo želimo da joj odamo priznajne i da joj se zahvalimo. Tolike su gluposti uvrštene u izume prethodnog veka, nepotrebne i štetne. Za razliku od njih, njeno veličanstvo mušema je vrlo funkcionalno i prilagodljivo, a osim toga i lepo izgleda.

Šalu na stranu, materijali koji su sigurno promenili pitanje ekonomičnosti kada su u pitanju stoljnjaci i prekrivači koji se mogu upotrebiti u druge svrhe , mušemu su prihvatili kao vodilju. Ili im makar stoji rame uz rame.

Leave a Comment